Traseu Botosani - Vorona

\r\n


DESCRIERE
Distanta: 18 km
Durata: 6 h
Grad de dificultate: facil
Punct de pornire: Botosani
Diferenta de altitudine: 300 m

\r\n

RUTA:
Botosani (DN29) - Oraseni Deal (DJ208) - Vorona.
Plecând din municipiul Botosani, conform indicatorilor de circulatie rutiera, spre municipiul Iasi, dupa iesirea din zona urbana, la prima intersectie se vireaza la dreapta spre localitatea Oraseni Deal, se urmareste indicatorul de circulatie spre localitatea Vorona.

\r\n

Sectiuni

\r\n

Sectiunea 1: Etnografie si folclor
   Localitatea Vorona constituie un centru cu vechi traditii etno-folclorice. Turistii straini si români pot colectiona produse turistice de arta populara care reflecta traditiile mostenite din batrâni. Este locul în care se poate admira portul popular local, pictura religioasa, sculptura în lemn, tesaturi traditionale, goblenuri, masti populare, împletituri de nuiele.
   Bogata viata etno-folclorica a localitatii se reflecta în numeroase manifestari de acest gen organizate pe plan local, national si international la care participa ansamblul artistic “    Codruletul” al Grupului Scolar Vorona. Aici se organizeaza Festivalul cântecului si portului popular “Mostenite din batrâni”, Festivalul folcloric “Serbarile padurii”, Tabara interjudeteana de creatie plastica “Un penel pentru credinta”.
   Localitatea este înfratita cu orasele Aurillac si Arpajon-sur-Cére din Franta.
   Pentru schimburile culturale cu strainatatea, precum si pentru turistii interni si externi, în localitatea s-a dezvoltat reteaua primirilor turistice în ferme agroturistice prin intermediul carora oaspetii pot lua cunostinta cu gastronomia traditionala moldoveneasca vestita si prin faptul ca ofera produse culinare naturale.
   Ansamblul arhitectural al localitatii este format din locuinte rustice, taranesti, constuite pe pamânt, care în majoritate au gradini de livezi de pomi fructiferi si mici ferme pentru cresterea animalelor si pasarilor.

\r\n

Sectiunea 2: Arhitectura bisericeasca din sec. XVIII
  
În localitate, precum si în imediata apropiere a acesteia, se afla 2 vestigii manastiresti care pastreaza arhitectura secolului al XVIII-lea. Astfel, din centrul localitatii Vorona pe drumul judetean DJ208H la cca 1,5 km se afla Complexul manastiresc de calugarite Vorona.
   Începuturile manastirii dateaza, conform traditiei din jurul anului 1600, când, câtiva calugari veniti din Rusia, construiesc aici o mica biserica din lemn.
   În anul 1835, arhimandritul Rafail a construit pe locul acesteia o biserica de zid cu hramul “Nasterea Maicii Domnului”. În anul 1869, biserica a fost zugravita pe banii vornicului Grigore Vârnav, a sotiei sale Anastasia si a surorii sale Eupraxia.
   Arhitectura a fost îmbunatatita în stil moldovenesc cu elemente “barocizante”.
   Alaturi de aceasta biserica se afla alta biserica ridicata în anul 1793 de paharnicul Iordachi Panait cu sotia sa Kestachi si cu sora sa Safta, având hramul “Adormirea Maicii Domnului” conserva doua tablouri pictate pe pânza de o frumusete rara “Judecata Universala” si “Patimile mântuitorului”.
   Într-un spatiu special amenajat exista o biblioteca cu fond de carte religios datând din secolul XVIII-XIX.
   Cea de-a treia biserica a manastirii, purtând hramul Sfântului Ierarh Nicolae se afla în cimitir. Ctitorita în anul 1835 de arhimandritul Rafail, pe cheltuiala familiei Iorgu Vârnav, biserica se remarca prin catapeteasma sa cu stâlpi sculptati în spirala de sus pâna jos, ca si pictura sa deosebit de îngrijita.
   Complexul manastiresc este amplasat în marginea unui frumos cadru în suprafata de 150 ha si în imediata sa apropiere se afla stejarul multisecular cunoscut sub denumirea de “Stejarul lui Cuza” la umbra caruia a poposit Al.I.Cuza, primul domn al Principatelor Române Unite.
   Pentru turistii straini si interni, Complexul manastiresc poate asigura cazare si masa.
   La cca 3 km pe drumul DJ208H se afla schitul de calugari Sihastria Voronei. Biserica schitului a fost construita între anii 1830-1868, sub staretul Rafail, iar pictura din interior a fost realizata între anii 1861-1876 de schimonahul pictor Vladimir Machedon. Manastirea este amplasata în mijlocul unei paduri de stejari, fagi, ulmi si frasini.
   Pelerinii care doresc sa poposeasca pâna a doua zi pot fi cazati în cele 10 locuri oferite cu amabilitate de staretul manastirii.

\r\n

Sectiunea 3: Excursii prin padure la obiective de interes istoric
 
De la Sihastria Voronei spre dreapta, dupa marcajul turistic (în Cruce), la cca 2 km în padure se afla “Altarul din pestera” a cuviosului Onufaie (sec.XVII), unde se mai gasesc urmele unui vechi paraclis. În continuare se ajunge la Manastirea Bals ctitorita în 1835 de Lascarache Sturza. De la manastire se trece peste Dealul Holmului, marcaj turistic banda rosie verticala, se ajunge la “Masa tâlharilor” si “Pestera lui Coroi”, vestigii istorice din timpul haiducilor care se adaposteau în padure, îi prindeau pe oamenii bogati care mergeau în calesti pe drum, le luau banii si obiectele de valoare pentru a le dona la oamenii saraci (sec.XVIII).

\r\n

Sectiunea 4: Partide de vânatoare
  
În împrejurimile localitatii Vorona se organizeaza partide de vânatoare în mod deosebit fiind vizate urmatoarele specii salbatice: prepelite, sitari, pasari mici, rate si gâsti salbatice, iepuri si mistreti.
   În sezoanele de vânatoare vin si vânatori din strainatate (Italia, Franta, Grecia). Ei vin cu avionul pâna la aeroportul international din Bacau (cca 150 km de Botosani) de unde sunt preluati de reprezentantii Asociatiei judetene de vânatori si pescari sportivi din Botosani.

ELEMENTE DE INTERES
- Etnografie traditionala moldoveneasca prin port popular, pictura religioasa, sculptura în lemn, tesaturi populare, goblenuri, masti populare, împletituri de nuiele.
- Folclor popular traditional (formatii de dansuri si cântece).
- Festivalul cântecului si portului popular “Mostenite din batrâni” (luna mai)
- Festivalul folcloric “Serbarile padurii” (luna septembrie).
- Tabara interjudeteana de creatie plastica “Un penel pentru credinta” (luna oct-nov).
- Arhitectura bisericeasca din sec.XVII-XVIII (Complexul manastiresc de calugarite Vorona si schitul de calugari Sihastria Voronei).
- Excursii prin padure la obiective de interes istoric.
- Partide de vînatoare.
- Locuri de cazare în ferme agroturistice si la manastiri.

ZONA IN CARE SE AFLA
Zona se afla amplasata în extremitatea de sud-vest a judetului Botosani, reprezinta comuna Vorona care se învecineaza cu comuna Tudora la sud si judetul Suceava la vest.

\r\n

CAI DE COMUNICATIE

\r\n

De la: Botosani-Vorona
Tipul drumului si conditii: DJ 29, DJ 208
Mijloace de transport: auto propriu, autobuz, microbuz
Timp: 30 min
Vorona - Complex Manastiresc Vorona
Tipul drumului si conditii: DJ 208 H
Mijloace de transport: auto propriu, bicicleta
Timp: 15 min
Complex Manastiresc Vorona - Sihastria Vorona
Tipul drumului si conditii: DJ 208 H
Mijloace de transport: auto propriu, bicicleta, cu piciorul
Timp: 15 min
Sihastria Vorona - Altarul din pestera
Tipul drumului si conditii: poteca marcata
Mijloace de transport: cu piciorul
Timp: 30 min
Sihastria Vorona - Schitul Bals
Tipul drumului si conditii: poteca marcata
Mijloace de transport: cu piciorul
Timp: 3 h
Schitul Bals-Masa tâlharilor
Tipul drumului si conditii: poteca marcata
Mijloace de transport: cu piciorul
Timp: 1 h

\r\n

PERSOANA DE CONTACT

\r\n

Stefan Aurel – director Grupul Scolar profesional Vorona

K2_PUBLISHED_IN Trasee turistice