Traseu: Botosaniul istoric

\r\n


DESCRIERE
Distanta: 0
Durata: 2 h
Grad de dificultate: facil
Punct de pornire: Botosani
Diferenta de altitudine: 150 m

\r\n

RUTA:

\r\n

Sectiuni

\r\n

Sectiunea 1: Centrul vechi al orasului

\r\n

   Cel mai valoros din punct de vedere arhitectonic este vechiul centru comercial al municipiului Botosani.
   El reprezinta un mare numar de cladiri cu destinatie comerciala, construite pe o structura complexa de beciuri boltite suprapuse datând din sec. XVII-XVIII. Doua tipuri de cladiri ies în evidenta: cele cu parter si cele cu parter si etaj, acestea din urma fiind destinate locuintelor. Cladirile sunt dispuse în forma de L, cu latura scurta a spatiilor destinate comertului, spre strada. Pentru a atrage atentia cumparatorilor si totodata pentru a exprima rangul social al negustorilor, fatadele spre strada au abandonat stilul traditional, adaptând forme arhitecturale dintre cele mai diverse, mai ales de factura apuseana, prelucrate creator în forme traditionale, specific acestui tip de constructii. În privinta vechimii constructiilor din centrul comercial vechi, se apreciaza ca cea mai mare parte a acestora dateaza aproximativ de la jumatatea sec. XIX. Incendiul din 3 iunie 1887, pe seama caruia a fost pusa distrugerea centrului vechi, nu a afectat decât un mic numar de cladiri, dar a constituit pretextul refacerii multora dintre cele existente, mai ales la nivelele superioare. Atunci au fost unificate printr-o arhitectura de pronuntat caracter occidental fronturile cladirilor din Piata 1 Decembrie cu cele din Calea Nationala. Acest fapt reprezinta aportul comunitatii evreiesti din Botosani la îmbogatirea valorilor arhitecturale ale orasului, întrucât, în anul 1890 portiunea amintita a centrului vechi comercial se afla în proprietatea marilor negustori si bancheri evrei.
   Se impune însa a fi precizat faptul ca arhitectura occidentala a fatadelor constituie doar un frumos decor al strazii, întrucât cladirile înglobeaza nuclee interioare, iar curtile prezinta ordonanta clasica a caselor de târgoveti, cu galerii pe stâlpi de lemn, balcoane si geamlâcuri sustinute de console de lemn profilate, elemente întâlnite în toata tara în zona centrelor comerciale ale vechilor orase.
   Din strada Calea Nationala se desprinde strada Savenilor cu dughene de o parte si de alta a acesteia – important spatiu comercial si mestesugaresc adiacent centrului comercial. Cladirile cu dubla lor calitate de dugheana si locuinta sunt construite fie doar cu parter, fie cu parter si etaj, stilul arhitectonic în care se încadreaza fiind cel popular orasenesc.
   În privinta cladirilor din Piata 1 Decembrie, acestea sunt în totalitate etajate. În mijlocul pietei se afla unul dintre putinele monumente ale orasului – grupul statuar înfatisând batalionul de mitraliori ai maiorului Grigore Ignat.

\r\n

Sectiunea 2: Biserici – ctitorii domnesti
  
Din secolul al XVI-lea dateaza în Botosani doua ctitorii domnesti datorate Doamnei Elena, sotia voevodului Petru Rares: bisericile „Sfântul Gheorghe” si „Uspenia”. Cele doua biserici au fost construite dupa modelul ctitoriei lui Stefan cel Mare de la Popauti, cu plan în forma de cruce, turn la mijloc deasupra naosului si intrare pe latura de nord. Clopotnita este si la una si cealalta despartita de biserica.
   Biserica „Sfântul Gheorghe”, construita în anul 1551 era initial împodobita în exterior cu discuri ceramice smaltuite, dispuse în brâie. În urma reparatiilor si transformarilor suferite în timp, acestea au disparut, biserica având acum peretii din piatra bruta, doar partea superioara si turla fiind decorate cu nise de forma semiovala, placate cu caramida aparenta.
   Biserica „Adormirea Maicii Domnului” cunoscuta de botosaneni mai ales sub numele de „Uspenia”, a fost construita în anul 1552 si a fost considerata biserica centrala a orasului. De-a lungul timpului si ea a suferit numeroase renovari si transformari, cele mai vizibile fiind alungirea corpului principal, înaltarea unui turn – clopotnita deasupra pridvorului  si înaltarea zidurilor – fapt ce a avut ca urmare îngroparea partiala în zid a bazei stelare a turlei. Biserica nu mai pastreaza urme din pictura originala. Renumele „Uspenia” este marit de faptul ca aici a primit botezul geniul poeziei românesti Mihai Eminescu.

ELEMENTE DE INTERES
- Centrul vechi al orasului Botosani (istoric).
- Biserica „Sfântul Gheorghe” Botosani (construita în 1551).
- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Uspenia) Botosani (construita în 1552).
- „Zilele Eminescu” – 14-15 iunie. Se decerneaza Premiul National de poezie „Mihai Eminescu”. Se organizeaza vernisaje de expozitii, lansari de carte, colocvii. Sunt vizitate biserica Uspenia unde a fost botezat poetul si localitatea natala Ipotesti.
- „Zilele municipiului Botosani” – 20-23 aprilie. Patronul spiritual al Botosaniului fiind Sfîntul Gheorghe, se sarbatoreste si hramul bisericii cu acelasi nume. Enoriasii, turistii si asistenta sunt serviti cu sarmalute moldovenesti. Au loc diverse manifestari culturale.
- „Festivalul comunitatilor etnice” – 21-23 septembrie. Acest festival îsi propune conservarea si valorificarea specificului cultural al etniilor (evrei, rusi, lipoveni, greci, romi, polonezi etc). Fiecare etnie se prezinta cu ceea ce îi este specific: portul, muzica si dansurile populare.
- „Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarna” – 16-18 decembrie. În festival sunt prezentate obiceiurile specifice zonelor etnografice din judetul Botosani în preajma sarbatorilor de iarna.

K2_PUBLISHED_IN Trasee turistice