Traseu Botosani - Tudora

\r\n

DESCRIERE

\r\n

Distanta: 32 km
Durata: 195 min.
Grad de dificultate: facil
Punct de pornire: Botosani
Diferenta de altitudine: 587 m

\r\n

RUTA:
Botosani (DN 29) – Oraseni Deal (DJ 208) – Vorona (DJ 208) – Vorona Mare (DJ 208) – Tudora (DJ 208 I). Plecând din municipiul Botosani, conform indicatorilor de circulatie rutiera, spre municipiul Iasi, dupa iesirea din zona urbana, la prima intersectie se vireaza la dreapta spre localitatea Oraseni Deal, se urmareste indicatorul de circulatie spre localitatea Vorona. Din localitatea Vorona se urmareste indicatorul de circulatie spre Tudora iar în localitatea Vorona Mare se vireaza la stânga pe drumul judetean DJ 208 I spre localitatea Tudora.

\r\n

Sectiuni

\r\n

Sectiunea 1:
   Localitatea Tudora este un centru etnografic cu elemente de arta populara, traditii si obiceiuri bine pastrate, are o renumita echipa de dansuri populare. În localitate se pastreaza vestigii ale unei curti boieresti din sec. XV-XVI, casa Cantacuzino-Pascanu, înaltata în 1842, monument de arhitectura. Tot bine pastrat este monumentul eroilor din razboiul de independenta si din primul razboi mondial.
  Manifestarile cultural artistice organizate în aceasta localitate sunt: Festivalul de folclor “Holda de aur” (luna iunie) si Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarna (luna dec.)

\r\n

Sectiunea 2. Zona de vegetatie si peisaje
  
Traseu: Din centrul localitatii Tudora se continua deplasarea pe drumul DJ 208 H pâna la cantonul silvic amplasat la limita padurii. Se continua deplasarea dupa marcajul turistic (triunghi) pâna la cantonul Plesa în rezervatie (cca 45 min.).
   Rezervatia Tisa este cuprinsa între Pârâul Racului si Pârâul Tisa, circuitul acesteia durând cca. 60 minute.
   Rezervatia de la Tudora, este cunoscuta si pusa sub protectie pentru exemplarele de tisa. Acest arbore de origine central-europeana, cu longevitate mare (cca.3000 ani) cu lemn foarte pretios, a fost mult exploatat în trecut încât a necesitat sa fie declarat ca specie ocrotita si monument al naturii.
   Statiunea de Tisa de la Tudora a fost semnalata înca din 1973 de catre geograful Victor Tufescu ce afirma ca Tisa se afla aici în stare spontana si nu plantata.
   Rezervatia are o suprafata de 119 ha, iar zona strict protejata, unde vegeteaza arborele de Tisa, se întinde între Pârâul Racului si Pârâul Tisa, în masivul paduros Dealul Mare care atinge altitudinea de 587 m.
   Exemplarele de Tisa din rezervatie (cca. 750 buc) au diametrul între 2-18 cm si înaltimea  de 3-10 m. Este rezervatia cu cea mai mare crestere în diametru, 7 mm/an si cea mai mare crestere în volum (0,5 m.c./an/ha) din tara.
   Pe lânga prezenta speciei de Tisa, arbore ocrotit prin lege, un interes stiintific îl reprezinta padurea de fag cu gorun si carpen cu multe exemplare seculare.
   În rezervatia de la Tudora, pe valea pârâului Tisa, exista un canion care este sapat în calcare si gresii biogene prin eroziune pe verticala si datorita apelor curgatoare.

\r\n

ELEMENTE DE INTERES

\r\n

-          Rezervatia nationala de Tisa de la Tudora în suprafata de 119 ha
-          Peisagistica în stil montan combinata din padurea de stejari batrâni si fagi cu canioane formate din alunecari de teren si eroziunea apei râurilor
-          Traditii în etnografie si folclor
-          Festivalul de folclor “Holda de aur” (luna iunie)
-          Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarna (luna decembrie)
-          Partide de vânatoare pasari.

\r\n

ZONA IN CARE SE AFLA

\r\n

   Zona cuprinde perimetrul comunei Tudora, este amplasata în extremitatea sud-vestica a judetului Botosani si se învecineaza în sud cu judetul Iasi si în est cu judetul Suceava.

K2_PUBLISHED_IN Trasee turistice