Sfințire Casă memorială Stăuceni - 14 mai 2014

\r\n

             Duminică, 4 mai 2014 a avut loc sfinţirea casei memoriale dedicate Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arapaşu din satul Tocileni, comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, locul unde în urmă cu aproape 100 de ani se năştea Teodor Arapaşu, într-o familie cu oameni vrednici şi muncitori. Un alai de călăreţi a anunţat venirea IPS Teofan, care a fost aşteptat cu pâine şi sare de mai multi copii îmbrăcaţi în costume populare, alături de aceştia.

\r\n

               Ceremonialul religios a fost oficiat de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei înconjurat de un sobor de preoţi, diaconi şi înalţi ierarhi.      

\r\n

              La aproape 100 de ani de la naştere şi 7 ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire PF Teoctist Arapaşu, în anul de graţie 2014, Consiliul Local Stăuceni, cu sprijinul material, moral şi logistic al Patriarhiei Române, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Protopopiatului Botoşani şi cu ajutorul unor buni credincioşi, s-a încheiat construcţia casei memoriale.

\r\n

               Lăcaşul  dedicat Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arapaşu, este construit în stilul arhitecturii moldoveneşti, cu o secţiune caracteristică sfârşitului desecol XIX şi începutului desecol XX, formată din tindă şi două odăi, prispă cu deregi şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşăr împletit din nuiele în ogradă.

\r\n

             Tinda oferă o expoziţe permanentă de fotografie ce încearcă să surprindă în memoria imaginii, cele mai importante momente din drumul lung al vieţii, credinţei şi ascezei monahale pe care a purces copilul Toderaş în Duminica Tomii a anului 1928. Şi poate nu întâmplător ele sunt expuse cronologic, în sensul invers acelor de ceasornic, încercând parcă să întoarcă timpul … sau măcar să-l oprească pentru o clipă în faţa vizitatorului şi a veşniciei.

\r\n

             În odaia în care locuia familia, părinţii cu cei 11 copii, spaţiul este drămuit cu grijă după firea, datina şi obiceiurile ancestrale ale ţăranului: cuptor deschis cu arc, prichici, rejancă şi plită, patul şi laviţele, culema pentru hainele de sărbătoare, blidarul, lingurarul, măsuţa joasă cu scăunele, lada de zestre, uneltele pentru tors şi ţesut.  Şi cum altfel, în ungherul dinspre răsărit, deasupra candelei veghează o icoană veche zugrăvită pe lemn, împodobită creştineşte cu ştergar şi  busuioc.

\r\n

               Camera de lucru – dedicată exclusiv Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arapaşu cuprinde colecţia de bază ce conţine piese cu valoare memorială deosebită: veşmintele ce au aparţinut Patriarhului Teoctist, obiecte personale, mobilier, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, omilii şi meditaţii reunite în colecţia "Pe treptele slujirii creştine", un volum cu titlul "Slujind Altarul străbun", dar şi alte publicaţii care au văzut lumina tiparului prin grija PF Teoctist Arapaşu. Tot aici pot fi văzute numeroase medalii, plachete şi distincţii, dobândite de PF în timpul vieții. Păşind cu emoţie şi evlavie, vizitatorul va descoperi câte puţin din fiinţa şi personalitatea omului şi ierarhului de excepţie care a fost PF Teoctist Arapaşu.

\r\n

               Ceremonialul religios a continuat cu sfinţirea Casei Memoriale, a troiţei şi a fântânii din curtea casei. La finalul evenimentului,  IPS Teofan a transmis un cuvânt de învăţătură, în care a adus mulţumiri autorităţilor locale, dar şi sătenilor şi tuturor celor care au sprijinit la realizarea acestui edificiu.

\r\n

 

K2_PUBLISHED_IN Timp Liber
K2_TAGGED_UNDER

K2_ADDITIONAL_INFO

  • Localizare si Contact
    s