Iaz Costesti

\r\n

   Un iaz de pe raza localităţii Costeşti, din judeţul Botoşani, a devenit, de câţiva ani, "casă" pentru zeci de lebede.
   De şapte-opt ani păsările au devenit ceva obişnuit în peisajul cotidian şi nu trece zi fără ca acestea să fie admirate de localnici, dar şi de curioşi. Zburătoarele au poposit în acest loc atrase de clima blândă şi nu se mai dau plecate.
   Dacă la început au fost doar câteva zeci, numărul acestora a ajuns acum la circa 300. Aceşti oaspeţi au devenit o mândrie atât pentru proprietarul iazului, dar şi pentru locuitorii din Costeşti, în special pentru copii.
   Lebedele s-au obişnuti atât de mult pe iazul de la Costeşti încât multe dintre ele stau şi pe perioada iernii.
   "De acum stau toata iarna aici. Si iarna trecuta o bucată din iaz nu a fost îngheţată şi acolo au stat. Sunt multe, mai zboară, vin. Au şi pui. Trebuiau să fi plecat, dar nu e dau duse, iarna trecută s-au tot învârtit pe aici. Le mai dăm noi mâncare, vin şi alţii de prin oraş să le vadă. E frumos tare dimineaţă când răsare soarele sau seara când apune şi priveşte către iaz", a spus un localnic.
   Cu toate că, în mod normal, astfel de specii de păsări pleacă toamna şi revin primăvara, specialiştii spun că fenomenul nu este unul neobişnuit.
   Multe dintre păsările de apă rezistă şi pe perioada iernii şi pleacă doar atunci când îngheaţă luciul apelor şi nu mai găsesc hrană.

Sursa text: www.stiri.botosani.ro 

 

Publicat în Natura la ea acasa
Etichetat cu

Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    1