Traseu: Drumul voievozilor

\r\n

 DRUMUL VOIEVOZILOR
 
   Traseu intre Suceava, cetatea de scaun a Moldovei istorice si Iasi, capitala culturala a Romaniei, acest drum a fost batut in lung si in lat de voievozii Moldovei, si nu numai in timpuri de restriste, ci si pentru incantarea sufletului si a privirii la vederea mandrelor domnite si a frumoaselor boieroaice si hangite, dar si pentru delectarea cu vestitele bucate moldovenesti si vinuri alese din podgoriile noastre. Iata traseul propus:
 
   Iasi – Targu Frumos (DN 28 B) – Frumusica – Radeni – Flamanzi (DJ 208 H) – Cosula – Sihastrie – Vorona (DJ 208 C) – Tudora – Curtesti (DN 28 B) – Botosani (DN 29) – Agafton – Baisa – Suceava

Radeni
   Podgoria Radeni este situata la intrarea pe teritoriul judetului Botosani, la numai 2 km abatere de la DN 28 B, intr-un cadru natural remarcabil, inconjurat de vii si livezi. Aceasta este o continuare a vestitelor podgorii Cotnari din judetul Iasi.
   Se mai poate practica tenisul, se viziteaza zona impadurita, Masa talharilor, Manastirea Bals, se organizeaza partide de vanatoare pe un fond de 6000 ha, pescuit sportiv, plimbari cu caii cei mai frumosi din localitate etc.
 
Cosula
   Din DN 28 B in localitatea Buda traseul urmeaza DJ 208 H pentru a ajunge la Manastirea Cosula. Zidita in anul 1532 de catre vistiernicul Matei Cosulvei, manastirea mai pastreaza in interiorul ei fresce originale de mare valoare (pictura murala), realizate intre anii 1537 – 1681. Tot aici exista un pod (monument istoric) construit in sec. XVIII pe raul Miletin odata cu stabilirea calugarilor greci la manastirea Cosula. In vecinatate exista o frumoasa padure de stejari seculari.
   Turistii care doresc sa poposeasca pana a doua zi vor fi cazati in cele 20 de locuri oferite cu amabilitate de staretul manastirii.
 
Sihastria Voronei
   Parcurgand traseul spre comuna Vorona dupa cca. 10 km de la Manastirea Cosula, in mijlocul padurii de stejari, fagi, ulmi si frasini, ajungem la Manastirea Sihastria Voronei.
   Biserica de aici, cu hramul „Buna Vestire”, este construita in anul 1858 si are o frumoasa pictura originala, iar catapeteasma – o valoroasa opera de arta.
   Pelerinii care doresc sa poposeasca pana a doua zi vor fi cazati in cele 10 de locuri oferite cu amabilitate de staretul manastirii.
 
Vorona
   Mergand in continuare pe acest drum judetean dupa 6 km se ajunge la complexul manastiresc Vorona, situat la marginea unui frumos codru in suprafata de 150 ha.
   Complexul manastiresc cuprinde 3 biserici, o biblioteca cu fond de carte religios datand din sec. XVIII – XIX si spatii de cazare pentru pelerini.
   In imediata apropiere a manastirii este situat lacul. De asemenea, un alt punct de atractie este Stejarul multisecular cunoscut sub denumirea de „Stejarul lui Cuza” la umbra caruia a poposit Al. I. Cuza, primul domn al Principatelor romane unite.
   Fiind situata intr-o straveche zona de traditie culturala populara si mestesugareasca, la Vorona puteti admira portul popular local, pictura religioasa, sculptura in lemn, tesaturi traditionale, goblenuri, masti populare, impletituri din nuiele.
   Turistii straini si romani si colectionarii de arta populara care viziteaza zona pot gasi o diversificata oferta de produse turistice de acest gen. Gama larga a acestora incanta sufletul si inima privitorului care poate si lua cu el acasa o particica din sufletul taranului botosanean.
 
Tudora
   La o distanta de 15 km de Vorona, se afla situata localitatea Tudora, atestata documentar in anul 1400.
   Aceasta comuna reprezinta o bogata zona folclorica si etnografica. Este o asezare straveche cu multe urme materiale din paleolotic si neolitic, fiind cea mai veche si cea mai bine conservata in pastrarea tuturor traditiilor.
   Zona mai ofera pentru iubitorii de natura si drumetii o rezervatie botanica de tisa situata in localitatea Dealu-Mare (5 km) – Tudora la o altitudine de peste 550 m, ocupand o suprafata de 117 ha.
   Padurea de tisa de la Tudora s-a format cu cel putin 300 ani in urma ca urmare a unor schimbari climaterice pe o anumita durata de timp. Cu alte cuvinte, arborele de tisa este un relict a unei perioade climaterice disparute.
   Tisa este un arbore de climat subarctic specific taigalei siberiene, avand o esenta foarte tare.
   Rezervatia de tisa este situata pe un canion numit canionul Bahluiului care este sapat in calcare si gresii biogene prin eroziune pe verticala.
 
Curtesti
   Urmand traseul propus pe DJ 208 C, la intersectia acestuia cu DN 28 B se afla Popasul Lebada.
   Situat intr-un peisaj pitoresc, colinar, la marginea Padurii Rai, popasul ofera o varietate de mancaruri traditionale si servicii turistice specifice sezonului estival: inot, plaja, pescuit.
 
Agafton                  
   Traversand municipiul Botosani si urmand DN 29 traseul nostru va indreapta pasii spre un cadru feeric, un peisaj specific acestor locuri: codrii de arama ai localitatii Agafton.
Intr-o asezare splendida, Complexul turistic „Codrii de arama” si „Luceafarul” va invita sa popositi pentru momente de liniste si deplina relaxare in blocuri cu apartamente si casute.
 
Baisa                     
   Ultimul punct al traseului este localitatea Baisa.
La marginea codrului este amplasata cabana Stejarul, care ofera servicii complete de cazare si masa, restaurant, bar de noapte si diverse produse turistice.

K2_PUBLISHED_IN Trasee turistice